Jozef Deleu krijgt eerste Taalpenning

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren reikt voor het eerst de Taalpenning uit, een nieuwe prijs voor iemand die het Nederlands doet schitteren. De eerste laureaat is dichter en levenslange poëzie-ambassadeur Jozef Deleu.

De Taalpenning is een gloednieuwe bekroning door de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL). Jozef Deleu, dichter en bezieler van poëzietijdschrift “Het liegend konijn”, is de eerste laureaat.

Jozef Deleu, uit Rekkem in West-Vlaanderen, wordt als eerste laureaat bekroond voor zijn uitzonderlijke verdiensten voor de Nederlandse taal en letteren, laat de KANTL weten.

Hij richtte in 2003 het poëzietijdschrift “Het liegend konijn” op, dat al 20 jaar bestaat en twee keer per jaar verschijnt in lijvige vorm. Er staan enkel gedichten in, die bovendien nooit eerder ergens anders zijn gepubliceerd. “Uit het nest geroofd”, zoals “Het liegend konijn” zelf zegt.

Het liegend konijn
Volgens de KANTL schotelt “Het liegend konijn” “een rijke selectie hedendaagse Nederlandstalige poëzie voor aan een breed geïnteresseerd publiek. Zo blijft Jozef Deleu eigenhandig de poëzie op de kaart zetten.”

Jozef Deleu (°1937) richtte eerder ook het culturele tijdschrift “Ons erfdeel” op, dat nu “De lage landen” heet. Hij schrijft zelf proza en poëzie en stelde de populaire bloemlezing “Groot verzenboek, vijfhonderd gedichten over leven, liefde en dood” samen. Hij zetelde ook enkele jaren in de raad van bestuur van de VRT. Deleu kreeg al talrijke onderscheidingen, onder meer een eredoctoraat van de Universiteit Gent.

De Taalpenning van de KANTL wordt vanaf nu elke twee jaar uitgereikt als erkenning voor een persoon of een organisatie die een belangrijke bijdrage levert voor het Nederlands en die de taal als ambassadeur in de brede samenleving doet schitteren. Deleu, de eerste laureaat, krijgt de penning op 13 mei overhandigd.

Bron: Kristien Bonneure, VRTnws

Ook op KANTL.
Ook op WTV.

Terug naar boven